Третият летен лагер за будо и почивка „Изкуството на японския меч”

 

 

 

 

 

 

Oт 11 до 19 август 2012г. се проведе Третият летен лагер за будо и почивка „Изкуството на японския меч” в съвременната и комфортна спортна база на ВСУ „Черноризец Храбър”. Участниците пристигнаха от България (Варна, Пловдив, София), Русия, Германия и Франция. Бойните изкуства, които бяха включени в програмата, бяха Иайдо, Джодо и Кендо.

Тренировките бяха водени от:

Кендо: Александър Арабаджийски, 6 дан – най-високата степен по Кендо в България; президент на Българската Федерация по Кендо; Франсоа Делаже (Francois Delage) от Франция– 6 дан Кендо, технически директор на област Аквитония; Виктор Галушко – 3 дан Кендо, инструктор от клуб «Шогун»(Москва).

Иайдо и Джодо: Карл Дaнекер (Karl Dannecker) от Германия – 6 дан Иайдо, 6 дан Джодо; президент на Немската Джодо Федерация.

Да кажем само, че тренировките бяха интересни и полезни – това означава да не кажем нищо за тях. По Кендо сенсеите Алекасндър и Франсоа дадоха указания и обяснения за разбирането и използването на семе и правилното усещане за разпределяне на теглото в камае. Това е ключа към универсалната техника на Кендо, която позволява да се играе успешно не само в млади години.  Така се играе в истинското бойно изкуство.

По Иайдо Карл-сенсей, освен важни забележки по сейтей-иай, даде обяснения, демонстрира и обяснява всички кати от раздел Шоден и най-трудните кати от раздела Чуден (начално и средно нива в старата школа Иай Мусо Шинден Рю). И за пръв път в България той обясни как се съдийства на състезания по Иайдо, включително за правилата на съдейството и воденето на протоколи от съдиите и за правилността на действията на участниците.

Но най-големи късметлии бяха хората, трениращи Джодо: с няколкото участници в тази дисциплина лично се занимавал Карл-сенсей – един от най-добрите инструктори по Джодо в цяла Европа. Тренировките бяха почти индивидуални. Така трениращите получилиха персонални и много важни наставления.

Тъжен бе единствено моментът на раздялата! Всички бяхме заедно цяла седмица, а това за лагер по бойни изкуства е достатъчно време, в което да станете близки приятели, а не просто познати.

Очакваме следваща година и нови срещи!…

(Ивайла Иванова)

Снимки от мероприятието са тук

This entry was posted in Новини. Bookmark the permalink.

Comments are closed.