ХХ European Iaido Championship (Meze, France)

Българска Федерация по Кендо беше представена на събитието от Огнян Кожухаров (5дан, глава на делегацията, състезател), Ганчо Загорски (2дан, състезател), Албена Петракиева (1дан, състезател) и аз (4дан, мениджър на отбора, състезател).
През първите два дни на събитието се проведе семинар под ръководство японските сенсеи – 8 дан, ханши.  Бяхме разпределени в три групи: до 1дан включително, от 2 до 4 дан и от 5 до 7 дан. Съответно аз бях във втора група, водена от Джуничи Кусама – сенсей. Негов преводач и помощник бе Анди Уотсън – сенсей от Великобритания (6 дан). След обяснение, правихме всяка ката  по подгрупи съгласно дана (4, 3, 2…), като сенсеят ни даваше допълнителни указания. Повечето от обясненията му бяха относно настроението в процеса на изпълнение на ката.

На вторият ден следобед се проведе семинар за рефери, като участниците правиха тренировъчни двубои.

При откриването на шампионата всички отбори бяха подредени вредици с флага на страната си. След приветсвенните речи на президента на EKF, ръководителя на японската делегация както и на други официални лица, индивидуалното състезание започна. Най-силните състезатели бяха от отборите на Белгия, Германия, Италия, Англия и Холандия. Причината за товаразбира се е в това, че в тези страни иайдо се развива от много години. На финалите в някои от категориите лидерите бяха от Белгия. При награждаването на победителите аз бях изненанден да чуя и своето име: по решение на съдийската комисия аз получих награда “Боен дух”.

На следващия ден се проведе състезание за отборите, което бе спечелено от отбора на Германия – в състава на отбора бяха и нашите приятели от клуб Льовен-доджо от Брауншвайг.

Може би най-важният резултат от нашето участие (освен изключително ценният опит), е че в Европа е вече известно, че в България съществува и се развива иайдо на доста сериозно ниво.

Огромна благодарност на нашите учители – Рене – сенсей и Карл – сенсей, без които за нас не би било възможно да направим тези стъпки в развитието на нашето иайдо!

Специални благодарности на нашия приятел (и сенпай) от Германия – Петер Рьодер – за неговите съвети и помощ като мениджър на отбора!

Повече фотографии на събитието са тук

C уважение,
Леонид Караваев

This entry was posted in Новини. Bookmark the permalink.

Comments are closed.