Участие в Балканско първенство по кендо (Черна Гора)


На 2-ри и 3-ти септември 2017 в гр. Тиват, Черна Гора се проведе тазгодишният балкански шампионат по кендо. Това е 8-мия шампионат за нашия регион и участие в различните категории взеха над 120 кендоки от 7 държави. Варненския клуб “Кайсейкан” бе представен от Олег Мочалов и Деян Пенев. По-долу поместваме разказ от първо лице на Деян Пенев за събитието:
Седмиците преди състезанието с Олег сенсей и групата по кендо от Варна прекарахме в по-концентрирани и усърдни занимания за да се подготвим за турнира и предстоящия ми изпит. Гостувахме за няколко дни и на клуб “Мусо” от гр. София.
На 31 август заедно с Олег Мочалов потеглихме от Варна за София за да нощуваме там преди пътуването за Черна Гора. Вечерта на същия ден направих последна тренировка с клуб “Мусо” под ръководството на Петър Станков и Мартин Димитров, където бе обърнато специално внимание на хората, на които предстоеше изпит по отношение както на ката, така и на шияй.
На 1 септември рано сутринта потеглихме от София за Тиват. Българската делегация бе оглавявана от председателя на БФК Александър Арабаджийски сенсей и включваше общо 9 състезатели в категориите мъже и жени (индивидуално и отборно). Заради дългия път закъсняхме за планираната тренировка (джигейко) в петък.
На следващия ден след откриващата церемония започна шампионата за младежите. България нямаше представител в тази категория. Още в груповата фаза си пролича добрата подготовка на младите румънци Корнеа и Томуч. Двамата заслужено стигнаха до финала, като шампион стана Корнеа.
При последвалия индивидуален шампионат за жените, Самуила Благоева започна много добре, премина през елиминациите и достигна финал срещу Биляна Станойевич (Сърбия, в джодан-но камае). След оспорван и равностоен двубой, Станойевич победи и стана шампион при жените.
Преди началото на индивидуалната надпревара за мъжете имаше 20-минутна пауза, която всички използвахме за допълнителна загрявка до двубоите. България беше представена от общо шест кендоки в тази категория, което бе сравнително малко на фона на броя на участниците от другите страни (например Сърбия и Черна Гора имаха по 20 състезатели при мъжете). За съжаление не успяхме да достигнем до полуфиналите и съответно до медалите. Много силна и красива игра демонстрираха кендоките на домакините и тези от Сърбия, с което си разпределиха челните места. Финалът бе особено зрелищен двубой между Андрия Вучинич (Черна Гора, в нито-рю) и Младен Йеличич (Сърбия). В енчо сърбинът успя да отбележи До, с което стана шампион при мъжете. Третите места останаха за Станисавлйевич и Роглич (и двамата от Сърбия). С награда за боен дух бе отличен миналогодишният шампион Чиреа (Румъния). Поради времетраенето на проточилите се двубои, в този ден не остана време за джигейко, както бе първоначално планирано.
На 3 септември започнаха отборните шампионати – младежи, жени и мъже. При жените българският отбор продължи напред от груповата фаза, но отпадна на четвъртфинал. Мъжкият отбор не успяхме да преодолеем отборите на Турция и Сърбия-2 и отпаднахме още в групите. Сръбските кендоки отново демонстрираха силна игра като и двата им отбора достигнаха полуфиналите. Изненадата тук дойде от отбора на Македония, спечелил трето място. Крайното класиране при отборите бе:
1 място Сърбия-2
2 място Румъния
3 място Македония
3 място Сърбия-1
Награда за боен дух спечели Владимир Кесковски (Македония)
Така в рамките на турнира, най-добро представяне от българите постигна Самуила Благоева със сребърен медал от индивидуалната надпревара при жените.
След церемониите по награждаването започна изпита за дан степени. Общият брой кандидати бе сравнително малък (6 за първи, 4 за втори и 3 за трети дан). Всички български представители защитиха успешно степените си:
Десислава Каснакова – 1 дан
Николай Николаев и Деян Пенев – 2 дан.
На среща между ръководителите на делегациите и федерациите на отделните страни бе решено домакин на следващото балканско първенство по кендо да бъде Турция, а шампионатът да се проведе в гр. Истанбул през лятото на 2018 година.

This entry was posted in Новини. Bookmark the permalink.

Comments are closed.