Семинар в Филлинген, Германия. 26-29.05.2016

От 26 до 29 Май за поредна година трениращи от България (Варна и Пловдив) взеха участие в ежегодния семинар по Иайдо и Джодо, който се провежда във Вилинген-Швенинген, Германия под патронажа на председателя на секцията по Джодо към Немската Федерация – Карл Денекер – 6-ти Дан Иайдо Ренши, 6-ти Дан Джодо Ренши.

Семинарът протече под ръководството на Ишидо Шизуфуми Сенсей – 8-ми Дан Иайдо Ханши, 8-ми Дан Джодо Кьоши и Кеничи Йошимура Сенсей, 8-ми Дан Иайдо Киоши, 7-ми Дан Джодо Кьоши.

Асистент-учители:
Рене ван Амерсфорт, 7-ми Дан Иайдо Ренши, 8-ми Дан Джодо Ренши
Крис Мансфилд, 7-ми Дан Иайдо Кьоши, 7-ми Дан Джодо Кьоши
Джок Хопсън, 7-ми Дан Иайдо Кьоши, 7-ми Дан Джодо Кьоши
Tакао Момияма, 7-ми Дан Иайдо Ренши, 7-ми Дан Джодо Ренши
Крис Бъкстън, 7-ми Дан Иайдо Ренши, 7-ми Дан Джодо Кьоши

Първите два дни от събитето включваха тренировки по Джодо – ZNKR (Сейтей) и Шиндо Мусо Рю,  и провеждане на изпит за защитаване на  степен до 5-ти дан. 

Вторите два дни, за първи път в историята на събитието бяха посветени на Мусо Шинден Рю Иайдо.

За Сейтей Иай бяха дадени кратки, но детайлни разяснения по всички форми, след което започна обучение по Ко Рю. Катите от първите две нива – Шоден и Чуден, бяха демонстрирани от всички асистент учители, като самият Ишидо Сенсей обстойно и прецизно разясняваше важността на елементите и тяхното изпълнение – външно проявление на вътрешното съдържание – семплата рационална логика-ядрото на всяка ката. Изключително ценни бяха неговите обяснения, тъй като това “скрито” съдържание на формите за повечето йаидоки е невидимо и никога не би могло да бъде разкрито без помощта на учител.

По време на продължителните и интензивни тренировки асистент-учителите детайлно проследяваха развитието на ката-елементите в Ко Рю нивата. Беше обяснено, че Шоден и Чуден нивата представят две последователни, преливащи пространства, притежаващи тотално различни характеристики и ескалацията им поставя изисквания за чистота, плавност, естественост и интегритет при боравене в тях. Придобиването на тези качества е предизвикателство за ума и тялото и преминаването от едното в другото ниво отнема години работа, за това „хвърлянето“ на светлина върху пътя към тях бе основен приоритет в съвместните тренировки.

В допълнение, вътрешната организацията създаде възможност трениращите да получат персонални насоки от всеки учител, така моделирайки и разширявайки още повече  индивидуалните си аспекти в динамичните условия, поставяни от спецификата на двете нива, отново с цел постигане на естественост и цялостност. 

Семинарът във Вилинген-Швенинген е наситен и труден, но в същото време  пълноценнен и удовлетворителен. Не на последно място –  той е една от малкото изключителни възможности за будоките да наблюдават и усетят ослепителната сила и чистота на бойните изкуства в лицето на най-добрите учители!

Катина Нейкова

 

 

 

This entry was posted in Новини. Bookmark the permalink.

Comments are closed.