Семинар във Вилинген – 2014

От 19 до 22.06.2014 г. за поредна година се проведе станалият вече класически европейски Джодо и Иайдо семинар във Вилинген – Швенинген, Германия. Прекрасно организиран от председателя на секцията по Джодо и Иайдо секция към Немската Федерация – Карл Денекер – 6-ти Дан Иайдо Ренши, 6-ти Дан Джодо Ренши, който в продължение на вече 2 десетилетия е организатоh-домакин на най-голямото Иайдо и Джодо събитие, което се провежда в Германия. Повече от 200 Иайдока 150 Джодока взеха участие в семинара, което според Карл Денекер е нов рекорд. В началото участниците са били 30, 40 “ентусиаcти” по думите на Денекер, а сега семинарът в Швенинген е единственият начин за Иайдоките от Германия да защитят 5-ти Дан в родината си.

Семинарът протече под ръководството на Шизуфуми Ишидо Сенсей – 8-ми Дан Иайдо Ханши, 8-ми Дан Джодо Кьоши и Кеничи Йошимура Сенсей, 8-ми Дан Иайдо Киоши, 7-ми Дан Джодо Кьоши.

Тази година преподаваха 10 от най-опитните учители на международната Будо-сцена (Япония, Австралия, Великобритания, Белгия, Холандия и Швеция) за да могат участниците да тренират при оптимални условия. Учители бяха:

  • Крис Мансфилд, 7-ми Дан Иайдо Ренши,
  • Рене ван Амерсфорт, 7-ми Дан Иайдо Ренши,
  • Ей Лой Лии, 7-ми Дан Иайдо Ренши,
  • Лен Бийм, 7-ми Дан Иайдо Ренши,
  • Фей Гудманн, 7-ми Дан Иайдо Ренши,
  • Аад ван де Уингарт, 7-ми Дан Иайдо Ренши,
  • Патрик Демюинк, 7-ми Дан Иайдо Ренши,
  • Tакао Момияма, 7-ми Дан Иайдо Ренши,
  • Крис Бъкстън, 7-ми Дан Иайдо Ренши
  • гост Юко Инари, 5 Дан Иайдо.

Много от активно трениращите бойните изкуства от Европа се събраха в Шварцвалд за 4 дни. Участници от Финландия, Полша, Русия, Швеция, Швейцария, Италия, Испания, Франция, Белгия, Великобритания, Холандия, България и Турция, или дори от Австралия се възползваха от възможността, под ръководството на Шизуфуми Ишидо Сенсей да усъвършенстват уменията си в бойните изкуства и да защитят степен на провелия се изпит до 5-ти дан.

Тренировките по Иайдо през първия ден от семинара бяха съсредоточени върху ЗНКР Сейтей ката, като чрез множество обяснителни и изключително интересни демонстрации бяха обяснени първоначалния произход и предназначение на Сейтей ката. В дълбочина бе разяснена тактическа обусловеност на елементите на ката, тяхната рационалност и прагматичност в разнообразието на ката форма. Вторият ден от семинара бе посветен изцяло на Корю практика, където бе обърнато специално внимание на естественото, плавно изпълнение на ката, подчинено на точен според нивото тайминг. В процеса на тренировките бе показано, че достигането на демонстрираното по-високо ниво на работа на тяло и ум в олекотено и изчистено състояние е от съществено значение за всеки отдаден на Будо ученик.

Катина Нейкова

This entry was posted in Новини. Bookmark the permalink.

Comments are closed.