Корю-тайкай в Брауншвайг

На 15 и 16 в Брауншвайг, Германия се проведе годишният семинар по иайдо с домакин Löwen Dojo Braunschweig e.V.

В рамките на двата дни бяха проведени тренировки по ZNKR Сейтей и Корю, изпит за защитаване на степен и индивидуално състезание от 1-ви до 6-ти дан. Семинарът бе посетен от около 20 иайдоки от клубове в Германия, Холандия и България.
Малкият формат на събитието и високото ниво на подготовка на повечето участници бяха определящи характера на провеждане на тренировките – индивидуално изпълнение с постоянна обратна връзка от инструкторите относно персоналните силни и слаби моменти, различни за всеки иайдока.
През първия ден бе проведено състезание, в което участниците над 1-ви дан имаха възможност да представят освен ZNKR Сейтей и ката от стария стил, който изучават. За сътезателите с по-висока степен изпълнението изцяло на Ко рю кати беше задължително. Това условие бе поставено с цел подготовка за бъдещо представяне на изпит за степен, тъй като изпълнението на Ко рю ката е изискване за защита на степен от над 4 дан включително.
Полезно и интересно бе да се наблюдава демонстрация на ката от друг стил, особено изпълнявана от иайдока 5-ти или 6-дан.
През втория ден тренировките бяха разделени на две части – в първата част, отделена за ZNKR Сейтей на всички бе обърнато внимание на нуждата от баланс между лекота и сила.
За втората част участниците бяха разделени в групи според старата школа, която изучават – Мусо Шинден Рю, Джикиден Ейшин Рю и Шинкаге Рю, като на моменти инструкторите правеха препратки и сравнения между елементи на ката от различните школи. Това допълнително обогати познанията на всеки трениращ.

Катина Нейкова
3дан иайдо

Comments are closed.