Корю-тайкай в Брауншвайг

На 15 и 16 в Брауншвайг, Германия се проведе годишният семинар по иайдо с домакин Löwen Dojo Braunschweig e.V.

В рамките на двата дни бяха проведени тренировки по ZNKR Сейтей и Корю, изпит за защитаване на степен и индивидуално състезание от 1-ви до 6-ти дан. Семинарът бе посетен от около 20 иайдоки от клубове в Германия, Холандия и България.
Малкият формат на събитието и високото ниво на подготовка на повечето участници бяха определящи характера на провеждане на тренировките – индивидуално изпълнение с постоянна обратна връзка от инструкторите относно персоналните силни и слаби моменти, различни за всеки иайдока.
През първия ден бе проведено състезание, в което участниците над 1-ви дан имаха възможност да представят освен ZNKR Сейтей и ката от стария стил, който изучават. За сътезателите с по-висока степен изпълнението изцяло на Ко рю кати беше задължително. Това условие бе поставено с цел подготовка за бъдещо представяне на изпит за степен, тъй като изпълнението на Ко рю ката е изискване за защита на степен от над 4 дан включително.
Полезно и интересно бе да се наблюдава демонстрация на ката от друг стил, особено изпълнявана от иайдока 5-ти или 6-дан.
През втория ден тренировките бяха разделени на две части – в първата част, отделена за ZNKR Сейтей на всички бе обърнато внимание на нуждата от баланс между лекота и сила.
За втората част участниците бяха разделени в групи според старата школа, която изучават – Мусо Шинден Рю, Джикиден Ейшин Рю и Шинкаге Рю, като на моменти инструкторите правеха препратки и сравнения между елементи на ката от различните школи. Това допълнително обогати познанията на всеки трениращ.

Катина Нейкова
3дан иайдо

This entry was posted in Новини. Bookmark the permalink.

Comments are closed.