Кендо – Пътят на меча

Кендоки

Всяко едно бойно  изкуство само по себе си е уникално.   Отделните стилове използват различни техники за усъвършенстване, като следват определени пътища за тази цел. Кендо е пътят на меча. От най-ранното самурайско управление, фехтовката, заедно с язденето и стрелбата с лък, били основните занимания на военните кланове. С въвеждането на бамбукови тренировъчни мечове и броня в тренировките позволило да се правят удари, без да се наранява опонентa. Този напредък, заедно с развитието на установени тренировъчни методи са поставили основата на съвременното Кендо. Като спортна дисциплина Кендо възпитава силен дух и уважение към противника, а като философия да следваме пътят на меча за да живеем в хармония със себе си и останалия свят.

Тренировките протичат по точно определен ред, като много важна част е традиционният Кендо етикет, останал почти непроменен през времето. Тренира се с броня (богу) и бамбуков меч (шинай), което е същинската фехтовка, като целта е не просто да удариш противника по определените за това места, а да нанесеш технически правилен и чист удар. Определена част от тренировките преминава с дървен меч (бокен), и се нарича Ката. Ката в буквален превод от японски означава “форма”, “образец” или “стил” и представлява строго определена поредица от техники, които се изпълняват в също така строго фиксирани ритъм и време. Друго съществено упражнение е тамешигири, което е рязане с истински меч – Катана, като се ползват сламени рогозки, навити на руло или хартия и прикачени към специална стойка.
Днес Кендо е най – масовият спорт в Япония, а в световен мащаб придобива все по-голяма популярност. В Българската Кендо Федерация членуват 7 клуба от различни градове, като всяка година се организират две състезания на ниво държавно първенство, още два турнира като междинни контроли както, редица семинари и един летен лагер с международно участие.

Кендо екипировката

Често срещани въпроси

История на Кендо

Етикетът в Кендо

Кендо речник

Comments are closed.